De eerste les; En nu nog ontspannen

written by arnehulstein on augustus 14, 2012 in Lessen with no comments

Ik ben terug. Wat een ochtend. Twee uur op de motor gezeten en dat zet je weer even met je beide benen op de grond. Drie jaar geleden heb ik ooit eens een intake gedaan bij een rijschool. Dus ik dacht dat ik in een aantal dingen al wel een beetje onderweg zou zijn. Maar dat viel tegen. Niet geholpen door de Kawasaki ER-5N die tussen mijn benen zat. Wat reageert dat ding direct zeg. Al zal Kawasaki zeggen dat ik waarschijnlijk veel te onbehouwen ben. ;-)

De ochtend begon natuurlijk met het doornemen van de motor en het aantrekken van de kleding. Lekker met een nat ‘sjaaltje’ in je nek, want met 25+ graden buiten, is een pak al heel snel warm. So far, so good. In de uitleg kon ik mezelf prima vinden. Met een stukje technische kennis over verbrandingsmotoren weet je al best wat over de motor in zijn algemeen. En toen kwam de tijd om op te stappen. Eerst achterop (waar ik helemaal geen fan van ben) en daarna zelf, op het oefenterrein. Eerst maar eens rondjes rijden. Optrekken, schakelen, bochtjes. En ik kwam vooruit. Maar dat was het punt niet, het punt was ‘hoe’.

Rustig de koppeling op laten komen, gas geven en weg. Prima. Maar dat gas… Als je naar de gashendel keek, dan reageerde hij al. En niet zo’n beetje ook. Veel koppel onderin noemen ze dat vast bij de tests. Heel mooi. Hij komt dan ook prima van z’n plek. Maar je merkt dat je een auto gewend bent. Iets met een groot vliegwiel, dan rustig van toerental wisselt. En waarbij koppelen toch net even anders gaat. Dus liet ik naar de tweede en de hogere versnellingen de koppeling te snel opkomen en vond ik het lastig om het gas constant te houden. Zeker in de slalom, waarbij dat toch wel heel belangrijk is.

Leerpunten? Rustiger aan doen met mijn vingers. Langzaam aan lijkt het devies. Bij een paar losse rondjes oefenen daarop, ging het alweer een stuk beter. Nog niet perfect, maar dat moet ik ook niet verwachten. En meer uit de heupen. Misschien toch eerst nog wat danslessen er bij gaan nemen? Ach, dat zal wel loslopen, maar het is wel wennen. En ik merk dat een paar grove schuivers die ik vroeger op de fiets gemaakt heb, mij nu tegenhouden om in een keer echt ontspannen te zitten. Dat gaat vast wel lukken. Maar volgende week dan.